Stoc epuizat
Poate, cea mai cunoscută formă de brânză, iubită de români, este caşul sărat din lapte de vacă. Caşul aminteşte de serile copilăriei petrecute în bucătariile rustice ale bunicilor, încântând simţurile prin gustul delicat, nutritiv.
Caşul este o brânză simplă, de bază, cu un gust generos de hrănitor, pe care românii, în ingeniozitatea lor gustativă, l-au mâncat alături de o ceapă verde sau alte trufandale de primăvară.
Procesul de preparare, de tip artizanal, şi uscarea în manieră naturală, în crintă, fac din acest produs un simbol al preparatelor tradiţionale din lapte. Preparat în zonele montane ale satului Ciugheş, din lapte integral, procesat imediat ce a fost muls şi filtrat cu atenţie pentru o puritate superioară, caşul din lapte de vacă devine un produs indispensabil alimentaţiei noastre. Reţeta montană a caşului proaspăt de vacă are la bază 10 litri de lapte pentru fiecare kg de caş.
Termen de producţie: 7-9 zile.
Laptele a fost din cele mai vechi timpuri materia primă necesară preparării brânzeturilor care înnobilează orice masa românească. In imaginarul cultural românesc, laptele capătă valori mitice, asociat cu un simbolism specific spaţiului mioritic. Incă din cele mai vechi timpuri, laptele ca aliment primordial este considerat o băutură cu virtuţi magice, fertilizatoare care oferă individului sănătate, vigoare şi putere.
Chiar dacă, unele tipuri de brânzeturi, de tipul caşcavalului sau telemelei nu îşi au originile în tradiţiile bucătariei româneşti, în timp, ele au căpătat specific autohton prin prepararea lor în gospodăriile românilor şi prin prezenţa lor pe mesele noastre de-a lungul întregului an.
Acest caş sărat cu oregano poate fi servit ca bază la salate sau ingredient principal pentru sendvişuri.
Lapte integral de vacă, sare, cheag şi oregano